Karlsbron – den största sevärdheten

Prag

– bli kär i Tjeckien

Huvudstad och största staden i Tjeckien, som ligger i den västra delen av landet i mitten av landet i Tjeckien, på floden Moldau. Den är säte för tjeckiska riksdagen och ett centrum för kultur, kunst, politik och närliv.

Prag – bli kär i Tjeckien
Prag – bli kär i Tjeckien

Enligt tradition kommer den ursprungliga tjeckiska namnet på staden Praha” från det tjeckiska ordet Prah – tröskel och är förknippad med den tjeckiska prinsessan. Etymologi namnet på en stad byggd över tröskeln eller Weir – ford floden kommer från det historiska namnet på korsningen av floden Moldau inom dagens Karlsbron.

Prag är full av historiska monument i alla större konstnärliga stilar. Prags historiska centrum ligger på båda bankerna i floden Vltava. Detta historiska centrum består av sex distrikt, som en gång var oberoende städer som gick samman i 18th century. Dessa distrikt är Staré Město (Gamla staden), Pražský hrad (Prags slott), Josefov (Gamla judiska staden), Nové Město (Ny stad), Malá Strana (Lesser Town), Hradčany (Prags slottskvarter) och Vyšehrad. Det var prins Bořivoj som bildade Prags slott. Det finns också massor av museer, gallerier, teatrar, konserthus och andra historiska
Sedan järnridåns fall år 1990 har Prag blivit en av Europas mest populära turistorter. Det har byggnader från 1200-talet till idag. Slottet ser väldigt viktigt ut på backen. Det finns många museer, palats och teatrar. Turister går ofta till Gamla staden torget i Prags centrum. Det finns många byggnader där från olika historia. Statyn av Jan Hus står högt ovanför torget. Det finns en berömd astronomisk klocka på gamla stadshuset.

Karlsbron – den största sevärdheten
Karlsbron – den största sevärdheten

År 1992 historiska centrum av Prag finnades på UNESCO: s världsarvslista. Prag anses vara en av de mest attraktiva städerna i Europa, därför årligen besöks av många turister. Staden har mer än 20 museer och nästan 100 gallerier. Några av de turistattraktionerna är:

  • Guld Gränd – en gammal gata som brukade vara hus för guld tillverkare och alkemister.
  • Hradcany – slott fjäll där kungar bodde.
  • Karlsbron – den största sevärdheten som är mest besökt av turister från hela världen.

I Prag finns inte bara de traditionella sevärdheterna men också flera moderna ovanliga attraktioner som kan göra ens förvånad som till exempel:

  • Prag Metronom – en enorm metronom som finns ersatte Stalins monument efter kommunism slutade.
  • Dansande huset – en ovanlig byggnad som ser ut som om den dansade