Paris – ljusets stad

Madrid | Paris

Madrid – byggd på vatten, väggar av eld

Huvudstaden och största staden i Spanien. Huvudstaden brukade vara Toledo fram till 1561.

Madrid ligger mitt i Spanien, i Madrid-regionen. Gemenskapen är ett stort område som inkluderar staden samt små städer och byar utanför staden. 7 miljoner människor bor i gemenskapen. Mer än 3 miljoner bor i själva staden. Det är Spaniens största stad och vid 655 m över havet, den högsta huvudstaden i något europeiskt land. Det är den tredje största staden i Europeiska unionen. Det har fyra viktiga fotbollslag, Real Madrid, Atlético Madrid, Getafe och Rayo Vallecano.

Det finns många andra sevärdheter att se i Madrid. Många människor går för att se Plaza Mayor som var en marknad. Plaza de la Villa var en annan känd marknad. Det finns många affärer längs Gran Via. Real Madrid fotbollsfansar firar på Plaza de Cibeles. Två kända portar att se är Puerta del Sol och Puerta de Alcalá. Ett senare landmärke är Almudena-katedralen.

Puerta del Sol
Puerta del Sol

Madrid har några härliga parker:

  • Retiro Park är den mest kända. Cristal Palace finns i denna park.
  • Plaza de Toros besöks av många turister. Många madrileños (personer från Madrid) tycker om tjurfäktning där.
  • En av de senaste byggnaderna i Madrid är KIO Towers. Dessa är också kända som porten till Europa.
Gran Via - Madrid
Gran Via – Madrid

Sevärdheter

Spaniens kungliga palats ligger i Madrid. Det är en av de största palats i hela Västeuropa. Men kungen och hans familj bor inte längre där; De bor i ett mindre palats, och använder endast kungliga palatset för viktiga händelser, som att möta andra kungar och andra officiella ceremonier. Man kan gå in på Kungliga slottet och lära sig om den spanska monarkins historia.Ludwig – representativ gata i Mochanium.

Paris – ljusets stad

Frankrikes huvudstad och den största staden i Frankrike. Floden Seine går genom den äldsta delen av Paris och delar den i två delar, kallad Vänster Strand och Höger Strand. Staden har en mångkulturell stil, eftersom 20% av befolkningen kommer från utanför Frankrike Det är omgivet av många skogar.
Paris är också centrum för fransk ekonomi, politik, trafik och kultur. Paris har många konstmuseer och historiska byggnader. Som ett trafikcenter har Paris ett mycket bra tunnelbanesystem (kallat tunnelbanan). Det har också två flygplatser. Metroen byggdes på början av 20 talet, och dess totala längd är mer än 200 kilometer.

Paris – ljusets stad
Paris – ljusets stad

Transport

Eftersom staden Paris är ungefär 6 mil över, har besökarna ett brett utbud av alternativ när det gäller transport. Medan många av de mer kända attraktionerna ligger i centrum av staden och är bäst erfarna att gå, finns det många destinationer som kräver andra transportmedel. Medan taxibilar erbjuder ett snabbt och relativt billigt resansätt erbjuder Paris kollektivtrafiksystem ett roligt och stressfritt sätt att utforska staden.

Turism

Paris har många sevärdheter att erbjuda. Här är några mest kända exemplar:

Eiffeltornet

är den mest kända syn i Paris, byggt av Gustave Eiffel 1889 med 6.300 ton järn – det betyder 18.000 strykjärn och 2,5 miljoner nit. Med en höjd av 300 meter var det under lång tid det högsta tornet i världen. Över 6 miljoner människor besöker det varje år. Det finns tre nivåer som du kan besöka, och den högsta är 2: a över marken. Den var gjord för en rättvis, men den franska regeringen ville riva ner den. Med stigande popularitet stannade den.

Louvren

är ett museum med mycket kända, gamla konstverk, som Mona Lisa och Venus de Milo. Byggnaden byggdes som ett hus för franska kungar. Louvren är det tredje största museet i världen med 60 000 kvadratmeter showroom. [10] Det är det mest besökta konstmuseet i världen med över 5 miljoner människor besöker det varje år.

Río Sena - Paris
Río Sena – Paris

Moulin Rouge

är en cabaret med många shower och öppnade 1889. Det ligger i Montmartre – en del av Paris med ett spännande nattliv. I Moulin Rouge sätter kvinnor på en berömd dans som heter franska cancan.

Champs-Élysées

är förmodligen den mest kända gatan i Paris, och en av de mest kända i världen. Det är fullt av ställen att shoppa och äta. På ena änden av Champs-Élysées är Triumfbågen.

Notre Dame de Paris

är en stor gotisk katedral. Det ligger i “Île de la Cité”

Basilikan Sacré-Cœur

är en stor kyrka som ägnas åt det heliga hjärtat.